Highlight Bulan Ini  

 

Info Terkini Unit

【3合1活动】
Sekolah Rendah

Informasi Unit PPD Kota Kinabalu

Ini adalah ruangan infomasi aktiviti, tugasan, pelaporan dan analisa maklumat setiap PPD Kota Kinabalu

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Login Login form
Posted by on in Unit Pengurusan Maklumat & ICT
 • Font size: Larger Smaller
 • Hits: 472
 • 0 Comments
 • Print

ANUGERAH PEMIMPIN TMK KEBANGSAAN 2016

 

ANUGERAH PEMIMPIN TMK KEBANGSAAN 2016 

 
 
Inilah kali pertama idea menjadikan Pengurusan Maklumat, Pengurusan Bestari & Pengurusan Teknikal September 2012 dicetuskan kepada SK (c) Anglo Chinese hadir pada ketika itu adalah Encik Francis Langkap Sektor Pengurusan Maklumat & ICT, JPN Sabah dan Encik Mohd Idremzizan Idris Pegawai Maklumat & ICT , Unit Pengurusan Maklumat & ICT PPD Kota Kinabalu.
 
 
AJK ICT SK (c) Anglo Chinese menjadi peneraju idea yang dilontarkan oleh UPMICT, PPD Kota Kinabalu pada September 2012 dulu 
 
 
SK (c) Anglo Chinese PPD Kota Kinabalu dinobatkan menjadi Johan Pemimpin TMK Kebangsaan pada 15 Mei 2016 
 
 
Guru Besar SK (c) Anglo Chinese Puan Ong Kooi Huong dan Guru Data Maklumat Encik Kenneth Liew  Yit Chun  bersama Encik Mohd Idremzizan Idris Unit Maklumat & ICT, PPD Kota Kinabalu dan Encik Tham daripada Sektor Pengurusan Sekolah, JPN Sabah serta Encik Adrian yang mewakili Teknikal PKG, PPD Kota Kinabalu 
 
 
 
 
Tahniah dengan kejayaan 
 
Pada September 2012 disanalah bermula idea untuk menjadikan Pengurusan Maklumat, Pengurusan Bestari ICT dan Pengurusan Teknikal untuk PPD Kota Kinabalu sebagai satu perkara yang akan menjadi kepentingan kepada PPD Kota Kinabalu khasnya Unit Pengurusan Maklumat & ICT PPD Kota Kinabalu.Apabila menjadikan UPMICT mewujudkan tiga sub unit kecil dalam membantu UPMICT ini barulah dapat dicari dan dikelaskan kekuatan ICT terutamanya Inovasi ICT untuk digunakan semua  aras pendidikan bukan sahaja untuk ICT & Maklumat. UPMICT, PPD Kota Kinabalu telah memilih beberapa sekolah dan salah satunya pada masa itu adalag SK (c) Anglo Chinese yang telah menyahut cabaran idea ini dengan sentiasa berbincang dengan PPD Kota Kianbalu bagaimana cita cita itu boleh dicapai.
 
SK (c) Anglo Chinese telah memulakan agenda untuk idea ini dengan mendapat anugerah JPMS Daerah Terbaik PPD Kota Kinabalu kemudian JPMS Negeri terbaik.Dengan itu semangat sepasukan diwujudkan dikalangan maklumat, bestari ICT & Teknikal untuk menjadikan program yang disusun disekolah bersama ibubapa, guru dan murid sentiasa mendokong idea yang telah dilontarkan.
 
Tidak dinafikan Pentadbir Guru Besar SK (c) Anglo Chinese Puan Ong Kooi Huong menjadi pembakar semangat dan pencetus banyak idea yang sangat cemerlang untuk ICT & Maklumat diperingkat sekolah.Beliau tidak pernah menjadikan alasan tidak tahu ICT sebagai satu perkara yang beliau tidak boleh berubah dan belajar menjadi pentadbir ICT. Inilah salah satu perkara yang perlu dipelajari bagaimana seorang guru besar yang bukan ICT akhirnya menjadi seorang pemimpim TMK peringkat Negeri dan peringkat Kebangsaan.
 
Tahinah kepada team Maklumat & ICT SK (c) Anglo Chinese  yang menjadi model kepada semua pengurusan ICT di sekolah sekolah PPD Kota Kinabalu 
 

Guru besar Puan Ong Kooi Huong
Guru Data & Maklumat En.Kenneth Liew Yit Chun
Guru Penyelaras Bestari En. Lawrence Ling Kie Hung
Juruteknik FT17 En.Christopher Taikun

UPMICT PPD Kota Kinabalu sangat bangga dengan pencapaian SK (c) Anglo Chinese yang berjaya dinobatkan Pemimpin TMK peringkat Kebangsaan semasa makan malam hari guru di Kota Kinabalu pada 15 Mei yang lalu.Perancangan UPMICT, PPD Kota Kinabalu menjadi kenyataan dengan wujudkan satu pasukan ICT yang dijadikan penandaaras oleh semua warga ICT di PPD Kota Kinabalu dan sekarang ianya menjadi penandaaras oleh para rakan di ICT di Negeri Sabah.

 
Rate this blog entry:

Comments

 • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Guest Wednesday, 13 December 2017

 

Pejabat Pendidikan Daerah Kota Kinabalu 

Mempunyai seramai 50 pegawai dan 23 staff sokongan yang bertugas menjalankan tugas mereka.Pejabat Pelajaran Daerah Kota Kinabalu yang terletak di aras 5 bangunan KWSP menempatkan  10 unit yang besar untuk menyelia dan memastikan 82 buah sekolah didaerah Kota Kinabalu berada dalam keadaan cemerlang.

 

 

 

 

Sistem Pengurusan Maklumat

Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) mula dilaksanakan di semua sekolah mulai 1 Januari 2015, menerusi Surat Siaran Kementerian Pendidikan Malaysia Bil. 21/2014: Pelaksanaan Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) bertarikh 24 Disember 2014. Garis Panduan Pelaksanaan SPS disertakan bersama-sama surat siaran tersebut sebagai panduan umum pelaksanaan SPS pada semua peringkat. 

Sistem Pengurusan Sekolah mempunyai modul :-

Sistem Pengurusan Sekolah : Unit Pengurusan Maklumat & ICT 

Sistem Pengurusan Murid : Unit Pembangunan Kemanusiaan 

Sistem Pengurusan Guru : Unit Pengurusan Sekolah 

Go to top
Portal Diselia Oleh Unit Pengurusan Maklumat & ICT