Highlight Bulan Ini  

 

Info Terkini Unit

【3合1活动】
Sekolah Rendah

Informasi Unit PPD Kota Kinabalu

Ini adalah ruangan infomasi aktiviti, tugasan, pelaporan dan analisa maklumat setiap PPD Kota Kinabalu

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Login Login form

Unit Pengurusan Maklumat & ICT

Unit Pengurusan Maklumat & ICT yang dibahagikan kepada 3 bahagian Pengurusan


1. Pengurusan Maklumat - JU Utama Maklumat 

2. Pengurusan Teknikal - JU Utama Teknikal 

3. Pengurusan Bestari ICT - Ju Utama Bestari ICT 

 

 

                                                  b2ap3_thumbnail_Power-BI13-SRb.jpg

 

Bengkel penggunaan Power BI dalam pengurusan maklumat untuk guru-guru data & maklumat Sub PLC Maklumat 1 & 3 (SR) ini telah dijalankan di Chrome Lab, SK Sacred Heart (M) pada 12 JUlai 2017 lalu. Power BI memudahkan penganalisaan data dan maklumat sekolah untuk kegunaan pentadbiran sekolah.

Hits: 73
Rate this blog entry:
0
Continue reading 0 Comments

Unit Pengurusan Maklumat & ICT mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua Guru Data Maklumat, Penyelaras Bestari & Juruteknik Komputer yang berada dalam seliaan PPD Kota Kinabalu, moga di Hari Raya ini menjadikan kita lebih cemerlang, positif dan berkat dalam menunaikan ibadah kepada ilahi.Utamakan tugas hakiki supaya dapat warga Unit Pengurusan Maklumat & ICT membantu memacu kecemerlangan PNP PPD Kota Kinabalu.

Hits: 71
Rate this blog entry:
0
Continue reading 0 Comments

 

 

PERTANDINGAN PERINGKAT KEBANGSAAN - 28TH INTERNATIONAL INVENTION & INNOVATION EXHIBITION (ITEX) 2017 di adakan di KLCC 10-13 Mei 2017

Cikgu Ebon yang juga Guru Data Maklumat SK Gentisan PPD Kota Kinabalu sedang membuat penerangan berkaitan sistem pengurusan maklumat yang dipertandingkan.Sedikit ringkasan berkaitan dengan inovasi maklumat ini 

Kajian ini menggunakan aplikasi Sistem Maklumat Geografi dalam menentukan tapak letakan sekolah rendah baharu di Sabah khusus di kawasan Kota Kinabalu. Satu kaedah menyeluruh digunakan bagi menentukan tapak sekolah rendah di Malaysia khususnya di Sabah. Secara umumnya kajian ini bertujuan untuk membangunkan Pangkalan Data Sistem Maklumat Geografi bagi sekolah di bandar Kota Kinabalu. Lebih daripada 15 parameter telah digunakan bagi membantu penyelidik mengenalpasti letakan terbaik tapak sekolah baharu di Kota Kinabalu. Kajian ini menggunakan Multi-Criteria Decision Support System (MCDSS) dan Analytical Hierarchical Process (AHP). Analytical Hierarchical Process menggunakan Pairwise comparison matrix, ia digunakan bagi membangunkan kombinasi parameter yang sesuai dalam membantu MCDSS. Sistem ini merupakan satu inovasi dan kaedah baharu dalam menilai tapak sekolah baharu berbanding dengan kaedah digunapakai sekarang yang bergantung kepada laporan daripada agensi-agensi kerajaan dan kaedah pemantauan tapak lain tanpa penilaian yang menyeluruh kepada parameter-parameter yang berkaitan. Hasil daripada kajian tersebut sebuah pangkalan data SMG telah dibangunkan dan dimanipulasi dengan dua kaedah di atas bagi menganalisis kesesuaian tapak dan menghasilkan paparan peta akhir menunjukkan kawasan-kawasan yang sesuai dengan pembinaan sekolah baharu. Keberkesanan pemilihan tapak dan penyediaan kemudahan awam ini memperbaiki taraf hidup pada masa yang sama meningkatkan keselesaan pengguna khususnya kumpulan sasaran.Tahniah Sekolah Kebangsaan Gentisan, Kota Kinabalu dengan pencapaian ini.

Recent comment in this post - Show all comments
 • Elsie S Giluk says #
  Excellent Job SK Gentisan
Hits: 2377
Rate this blog entry:
Continue reading 1 Comment

 

Taklimat Semakan Sub PLC Maklumat SK (c) Anglo Chinese & SK Bukit Padang

Semakan Google Drive Maklumat 

Semakan Aktiviti Maklumat 

Semakan Aktiviti PLC 

 

 

Taklimat Semakan Sub PLC Maklumat SK (c) Anglo Chinese & SK Bukit Padang telah dilaksanakan pada 4 Mei 2017 dengan kehadiran sub PLC SK (c) Anglo Chinese & SK Bukit Padang yang turut membincangkan apa perancangan akan datang untuk sekolah masing masing dan apa pencapaian JPMS sekolah yang telah dilaksanakan. Taklimat yang turut dihadiri oleh Cikgu Lorrendah James Penolong Pegawai Pendidikan PPD Kota Kinabalu.

Terima kasih kepada semua sekolah yang telah memberikan kerjasama yang baik untuk kecemerlangan JPMS sekolah masing masing.

 

Hits: 124
Rate this blog entry:
0
Continue reading 0 Comments

 

Penanda Arasan PPD Kota Bahru, Kelantan ke Pejabat Pendidikan Daerah Kota Kinabalu

Penanda Arasan adalah tertumpu kepada Pengurusan Maklumat & ICT PPD Kota KInabalu yang berkonsepkan

Pengurusan Maklumat Bestari Abad 21 

Sekolah yang telah dilawat adalah 

SK Sacred Heart, SK (c) Anglo Chinese, SM Tebobon & SM Sanzac 

 

 

 

 

 

Pejabat Pendidikan Daerah Kota Bahru, Kelantan telah berada di PPD Kota Kinabalu untuk penanda Arasan Unit Pengurusan Maklumat & ICT, PPD Kota Kinabalu bermula pada 26 April sehingga 27 April 2017 

Rombongan yang diketuai oleh Tuan Ismail Tuan Ibrahim Ketua Unit Pengurusan Maklumat & ICT PPD Kota Bahru, Kelantan.Rombongan yang ingin mendapatkan ilmu berkaitan Pengurusan Maklumat Bestari Abad 21 yang telah menjadi amalan PPD Kota Kinabalu untuk UPMICT PPD Kota Kinabalu.Pendekatan pembelajaran abad 21 menjadi salah satu pendekatan yang utama dalam pengurusan Maklumat & ICT.Rombongan juga telah dibawa ke Sekolah Menengah Sanzac, Sekolah Menengah Tebobon, SK (c) Anglo Chinese & SK Sacred Heart Kota Kinabalu.Antara sekolah yang dilawat ini adalah sekolah yang mempunyai Rasberry PI Lab iaitu SK (c) Anglo Chinese yang menjadi salah satu yang pertama di Sabah dan Kota Kinabalu khasnya.

Tahniah kepada sekolah yang terpilih untuk lawatan penanda arasan untuk Maklumat & ICT PPD Kota Kinabalu.Moga dengan lawatan ini akan dapat melonjakkan lagi semangat dalam melaksanakan PLC dalam Maklumat & ICT.

Hits: 110
Rate this blog entry:
Continue reading 0 Comments

 

Pejabat Pendidikan Daerah Kota Kinabalu 

Mempunyai seramai 50 pegawai dan 23 staff sokongan yang bertugas menjalankan tugas mereka.Pejabat Pelajaran Daerah Kota Kinabalu yang terletak di aras 5 bangunan KWSP menempatkan  10 unit yang besar untuk menyelia dan memastikan 82 buah sekolah didaerah Kota Kinabalu berada dalam keadaan cemerlang.

 

 

 

 

Sistem Pengurusan Maklumat

Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) mula dilaksanakan di semua sekolah mulai 1 Januari 2015, menerusi Surat Siaran Kementerian Pendidikan Malaysia Bil. 21/2014: Pelaksanaan Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) bertarikh 24 Disember 2014. Garis Panduan Pelaksanaan SPS disertakan bersama-sama surat siaran tersebut sebagai panduan umum pelaksanaan SPS pada semua peringkat. 

Sistem Pengurusan Sekolah mempunyai modul :-

Sistem Pengurusan Sekolah : Unit Pengurusan Maklumat & ICT 

Sistem Pengurusan Murid : Unit Pembangunan Kemanusiaan 

Sistem Pengurusan Guru : Unit Pengurusan Sekolah 

Go to top
Portal Diselia Oleh Unit Pengurusan Maklumat & ICT